Moores lov – og hvad den betyder for dig | Oresundskystens rideklub

Moores lov – og hvad den betyder for dig

Gordon E. Moore forudsagde i Electronics Magazine i 1965, at processorhastigheden i computere vil fordobles ca. hver 18. måned. Den teori har vist sig at være meget tæt på virkeligheden, og er efterhånden blevet et mål for hele teknologibranchen. Nogle overhaler endda teorien. Se f.eks på Apple, der med imponerende hast fordobler processorhastigheden i iPhone, iPad og iPod hvert år. En sådan eksponentiel udvikling i regnehastighed er et fantastisk koncept.

Desværre er det som om, Moores lov er blevet til en ”More” lov. I den evige jagt på profit forsøger virksomhederne at få os til at udskifte vores produkter med samme hastighed som udviklingen. Det kaldes planlagt forældelse eller ”planned obsolescence”. Apple er også et eksempel på dette. I takt med at nye produkter introduceres, forsvinder de gamle fuldstændigt. Prøv selv at se om du kan finde iPhone 4 eller iPhone 5 på Apple.dk – de er sporløst forsvundet. Det samme vil ske med den nuværende model, iPhone 5s. Den mister forsidepladsen næste år, og vil være helt forsvundet om 2 år.

artikel3

Denne tankegang har smidt fornuften over bord. Ved hjælp af reklamekampagner får man kundernes nuværende produkter til at virke forældede, og fremstiller et nyt køb som eneste udvej. Naturligvis er det kun et psykologisk trick – din iPhone er lige så hurtig som den altid har været. Hvis vi var tilfredse med vores produkter, beholdte dem på trods af de nye ”revolutionerende” produkter, og reparerede dem når de gik i stykker ville vi kunne spare miljøet og mennesker (se f.eks Guiyu, vestens losseplads i Kina) for det utrolige pres vi skaber.

Udover god samvittighed kan det også spare dig for store summer penge at stå af forbrugsræset. Firmaer i Danmark er ikke blege for at smide enorme mængder elektronik til deponering. Alle de ressourcer og arbejdstimer der er forbundet med dem ryger på gulvet i den proces. Danske virksomheder forsøger at stoppe den tendens. De opkøber simpelthen de brugte computere, tablets og andet elektronik og istandsætter dem. Herefter sælges de nedsat med 2 års reklamationsret. Du kan læse mere om denne nye gode tendens her: grønne billige pc’ere. Det svarer lidt til DBA, bortset fra at du har en garanti for kvaliteten (og reparation hvis det glipper). Den absurde udskiftning der finder sted kan spare dig for en masse penge, og når vilkårene er de samme som et nykøb er det utroligt at flere ikke gør det.

Hvis du vil vide mere om den generelle udvikling af dansk industri, så kan du tjekke industriudvikling.dk.